Pa Thong Ko(ปาท่องโก๋) a thai lángos
Ma megkivántam egy jó kis fokhagymás lángost,de ha magyaros lángost akarok enni,akkor magamnak kell elkészítenem.
Van egy thai étel,ami nagyon sokban hasonlít a mi lángosunkhoz,ez a Pa thong Ko.
Honnan is ered a Pa Thong ko?Kínai eredetű,Youtiao,kínai sült churrosként ismert.Thaiföldön nagyon sok kínai bevándorló él,a lakosság 14%-a kínai származású.Nagy valószínűséggel ők tették népszerűvé.
A tésztájához szintén lisztet,élesztőt,langyos vizet.De nem kerek formára szaggatják,hanem vékonyabb csíkokat szelnek,és párosával sütik ki forró olajban.Nekem mindig a kromoszóma formájára emlékeztet.
A kínai népmese szerint a tésztapálcikák két gonosz embert képviselnek,akiket forró olajban sütöttek ki.Kantoni neve “olajban pirított ördög”.
Ha igazán finom Pa thong kot szeretnék enni,akkor hajnal 5kor ébredek és a lakópark motoros taxisával hozatok egy adag forró thai lángost és meleg szója tejet.
Hogy miért ilyen korán kell kelni?A legfinomabb lángos a közelben csak reggel 6ig kapható.A házaspár aki árulja,már éjjel 3kor nyitja a kis sütödéjét és már reggel 7re el is fogy a tészta.
A thaiok másképp eszik a lángos tésztát!!!Szeretik reggelire enni kávé mellé,sűrített tejbe vagy zöld pandánlevél pudingba mártogatva.Nem eszik tejföllel vagy sajttal.Meg is lepődött a szomszédnéni,amikor először kóstoltam nála és fokhagymát kértem hozzá 🙂
Sok régi stílusú étteremben a rizsleveshez is adják levesbetétként.
A környező Ázsiai országokban,Laoszban,Burmában,Malajziábsn,Szingapúrban,Kambodzsában is népszerű.
Ha hazautazunk látogatóba,mindig eszünk egy jó kis fokhagymás tejfölös sajtos lángost !!!!!!
Forras : pantip.com
Ha szeretnél többet olvasni Thaiföldről kövess Facebook oldalamon : Marcsi Thongklam-Egy magyar feleség Ázsiában
Kommentek