Egy magyar feleség Ázsiában

Pa Thong Ko(ปาท่องโก๋) a thai lángos

Pa Thong Ko(ปาท่องโก๋) a thai lángos

Ma megkivántam egy jó kis fokhagymás lángost,de ha magyaros lángost akarok enni,akkor magamnak kell elkészítenem.

Van egy thai étel,ami nagyon sokban hasonlít a mi lángosunkhoz,ez a Pa thong Ko.

Honnan is ered a Pa Thong ko?Kínai eredetű,Youtiao,kínai sült churrosként ismert.Thaiföldön nagyon sok kínai bevándorló él,a lakosság 14%-a kínai származású.Nagy valószínűséggel ők tették népszerűvé.

A tésztájához szintén lisztet,élesztőt,langyos vizet.De nem kerek formára szaggatják,hanem vékonyabb csíkokat szelnek,és párosával sütik ki forró olajban.Nekem mindig a kromoszóma formájára emlékeztet.

A kínai népmese szerint a tésztapálcikák két gonosz embert képviselnek,akiket forró olajban sütöttek ki.Kantoni neve “olajban pirított ördög”.

Ha igazán finom Pa thong kot szeretnék enni,akkor hajnal 5kor ébredek és a lakópark motoros taxisával hozatok egy adag forró thai lángost és meleg szója tejet.

Hogy miért ilyen korán kell kelni?A legfinomabb lángos a közelben csak reggel 6ig kapható.A házaspár aki árulja,már éjjel 3kor nyitja a kis sütödéjét és már reggel 7re el is fogy a tészta.

A thaiok másképp eszik a lángos tésztát!!!Szeretik reggelire enni kávé mellé,sűrített tejbe vagy zöld pandánlevél pudingba mártogatva.Nem eszik tejföllel vagy sajttal.Meg is lepődött a szomszédnéni,amikor először kóstoltam nála és fokhagymát kértem hozzá 🙂

Sok régi stílusú étteremben a rizsleveshez is adják levesbetétként.

A környező Ázsiai országokban,Laoszban,Burmában,Malajziábsn,Szingapúrban,Kambodzsában is népszerű.

Ha hazautazunk látogatóba,mindig eszünk egy jó kis fokhagymás tejfölös sajtos lángost !!!!!!

Forras : pantip.com

Ha szeretnél többet olvasni Thaiföldről kövess Facebook oldalamon : Marcsi Thongklam-Egy magyar feleség Ázsiában

 

Címkék: ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!