Pár napja az egyik főzős csoportban feltöltött valaki egy képet egy érdekes gumóról,a taróról.Magyarországon még különlegességnek számít ez az ázsiai konyhában széles körben elterjedt zöldség.
Mi is a taro??
Latin neve Colocasia esculenta,évelő növény,melynek vastag húsos szárát és gumóját fogyasztják a világon sokfelé.Dél-Kelet Ázsiában és Dél-Indiában őshonos,de ma már széles körben honosított(Afrika,Egyiptom,Karib térség,Ciprus,Spanyolország)Dísznövényként is,termesztik,hatalmas levelei miatt,innen is az egyik neve,elefántfül.
A taro egyike azon kevés,növényeknek (rizs,lótusz),amelyeket elöntött körülmények között lehet termeszteni.
A világ legfontosabb termelői : Nigéria,Kína,Kamerun.
Régészeti leletek azt mutatják,hogy ez a vad,trópusi növény,melynek minden része ehető,évezredek óta,kulcsfontosságú élelem Ázsiában.
A taronak vannak formában különböző fajtái,hosszúkás vagy ovális,majdnem kerek gumós.
A taronövény fő gumója mellett,kisebb szétszórt gyökerek is fejlődnek.Az ázsiai piacokon mind a kicsi,mind anagy gumókat hordozzák.A kicsiket egyszerűen megfőzik sós vízben,majd meghámozzák,felszeletelik és fogyasztják.
A nagyobbakat főzés előtt hámozni kell,és kisebb darabokra vágni.Mivel a taro keményítője sűrű és száraz,inkább főzik és gőzölik.
Rostban gazdag,ezáltal segíti az emésztést.Magas A és C vitamin tartalmaés egyéb antioxidánsok fokozzák immunrendszerünket.Jelentős káliumot is tartalmaz.
A tarot nyersen nem szabad megkóstolni!!Húsa magas kalcium-oxalátban,és irritálja a torok nyálkahártyáját.Szerencsére ez a vegyület gyorsan átalakul főzéssel.
A thai konyha nagyon sokféleképpen használja.Könnyen felszívja a szószok ízét,amelyekben főzik,igy természetes sűrítője a leveseknek,curryknek.
Vékony szalmaszál vastagságra vágva,és forró olajban kisütve,enyhén sózva,ropogós csemege.
Friss gyömbérrel fűszerezve különleges ízt kap.
Édességként is használható,keményítő alapként.Sima és krémes puding készíthető belőle,tojás és kókusztej hozzáadásával.
Taro puding és jégkrém
Sűrű palacsinta tésztába mártva,forró olajban is kisüthető,ugyanúgy,mint a banán.
Kedvenceim
Nekem a kedvencem a taro jégkrém,illetve különböző péksüteménye taro krémmel töltve.Ízre hasonlít a,jspán édesburgonyához.
Édességek taroval